گیاه استویا:به دلیل شیرین کنندگی از نظر اقتصادی و علمی مورد توجه ویژه در کشورقرار دارد. ژاپن اولین کشورخاورمیانه بود که در تاریخ 14 شهریور 1349از استویوزاید به عنوان شیرین کننده در صنایع غذایی و دارویی کشور خود استفاده کرد.بعد از آن کاشت گیاه دارویی استویا در چین، مالزی، سنگاپور، کره جنوبی، تایوان و تایلند گسترش یافت.این گیاه در آمریکا،و آمریکای جنوبی به صورت خودرو رشد می کندو در ایران در مناطق دارای آب و هوای معتدل رشد می کند استفاده از ترکیبات در استویا به دلیل نقش موثر آن در حفظ سلامتی و کنترل دیابت به طور گسترده ای در تمامی کشورها رو به افزایش می باشد که به تدریج این گیاه دارویی جای سوکروز (شکر معمولی) می شود. براساس آمار گرفته شده از مدیر شبکه بهداشت باشت بیش از 7 میلیون بیمار دیابتی شناخته شده در کشورایران وجود دارد. شواهد نشان می دهد که تعداد واقعی بیماران مبتلا به دیابت(قند خون)، بیش از دو برابر تعداد شناخته شده باشد.در چنین شرایطی علاوه بر افزایش مرگ و میر و ناتوانی های جسمی،حجم عظیمی از منابع مالی کشور صرف تامین دارو،هزینه بیمارستان و درمان این نوع بیماری ها می شود.با توجه به مصرف سرانه بالای شکر در کشور،میتوان با استخراج استویوزاید و استفاده از آن در کارخانه های تولید کننده نوشابه،شیرینی و دارویی و شرکت های دیگر تا حدقابل توجهی عوارض و خسارت جبران ناپذیر مصرف شکر را کاهش داد.
گیاه استویا کالری ندارد این گیاه برای افرادی که مبتلا به دیابت هستندمضر نیست زیرا اثری بر میزان قندخون ندارد.برخلاف برخی از شیرین کننده های مصنوعی و شکر سفید فاقد عوارض کلیوی و عصبی است.در اروپا از سال 1985 مصرف آن به صورت افزودنی مورد تایید سازمان دارو و غذا قرار گرفته است.این شیرین کننده درمحصولات غذایی متنوعی از جمله غذاهای نوشابه ها، کمپوت، آدامس، بستنی،خمیردندان و دهان شوی استفاده می شود.ودر مشهد به صورت دمنوش با چای مورد استفاده قرار می گیرد.
مقدارقندموجود در گیاه استویا تابع شرایط کاشت و برداشت می باشد که از آن جمله می توان به منطقه کشت،نوع خاک،رطوبت هوا،میزان آب دهی،نوع آبیاری نوع و تراکم کشت و سیستم برداشت و خشک کردن آن اشاره نمود.
منبع:ایران به لیمو
تهیه کننده سیدحامد درویش پور